Filters
Kategorie blogu
Blízko

MUDr. Hanzelka vysvětluje význam probiotik

Pro správnou funkci zažívacího ústrojí, ale taky pro celkově dobrou kondici organismu je velmi důležitý poměr mezi tzv. nepatogenními baktériemi mléčného kvašení a tzv. patogenními mikroorganismy uvnitř střev. Baktérie mléčného kvašení / syn. probiotické baktérie / nevyvolávají onemocnění, jsou tedy tzv. nepatogenní, vstupují však významně v interakci s imunitním systémem tenkého i tlustého střeva / tzv. slizniční imunita – Payerovy plaky, zdravě ho stimulují, což se přenáší do celého organismu a vede pak k posilování obranyschopnosti nejen lokálně, ale i celého organismu .

PROBIOTIKA A JEJICH VÝZNAM PRO ZDRAVÍ :

Mezi tyto zdravé baktérie se řadí rody Laktobacillus, Bifidobaktérium a Streptococcus. Vylučují látky, které potlačují růst patogenů, soutěží s nimi o nutriční faktory / živiny/ o vazebná místa na povrchu střevního epitelu a tím, že zkvašují cukry za vzniku kyseliny mléčné, posunují pH uvnitř střev dolů / do kyselé zóny, což taky blokuje růst a množení patogenních mikrobů. Je-li probiotických baktérií uvnitř střev dostatek, pak hovoříme o tzv. střevní eubioze. Je však řada situací, kdy převahu získají patogenní mikroby a tento stav označujeme jako střevní dysbiozu. Nastává za těchto situací:

  1. léčba antibiotiky / antibiotika výrazně potlačují růst a množení probiotických baktérií u kterých se ani nemůže vyvinout odolnost na jejich působení- tzv .rezistence
  2. léčba kortikoidy, cytostatiky, imunosupresivy – tedy obecně léky, které potlačují funkci imunitního systému – čímž umožní převahu patogenů nad zdravými laktobacily.
  3. civilizační strava s nadměrným příjem masa a bílkovin živočišného původu / bílkoviny podporují růst hnilobných baktérií /
  4. civilizační strava s nedostatkem rozpustné vlákniny /z ovoce a zeleniny/- tento druh vlákniny podporuje růst zdravých baktérií – je pro ně potravou a taky posunuje pH ve střevě do kyselé zóny, což prospívá právě těmto baktériím
  5. nadměrný obsah konzervantů v civilizační stravě / konservanty ničí probiotické baktérie/
  6. hormonální antikoncepce u žen / stimuluje růst kvasinek na úkor probiotických baktérií/
  7. onemocnění zažívacího traktu / střevní záněty především /

 

Patentovaný přípravek firmy LR Pro 12 je symbiotikum, tedy obsahuje i zdravé baktérie / 12 kmenů i výživu pro ně. Jedna kapsle obsahuje miliardu těchto baktérií a je dvojitě zapouzdřena - tedy uvnitř makrokapsle jsou ještě mikrokapsličky, které jsou odolné vůči kyselině chlorovodíkové a minimalizují tak poškození vlivem kyselého prostředí v žaludku.

A kdy je nejúčinnější probiotika užívat ?

1/ dlouhodobé užívání probiotik může snižovat riziko rakoviny tlustého střeva

2/ dlouhodobé užívání probiotik stimuluje imunitní systém a zdravě ho trénuje, což má význam u jedinců s opakovanými infekcemi např. respiračního traktu, s oslabenou imunitou či jen preventivně

3/ užívání probiotik upravuje střevní dysbiozu, což má význam u všech těch onemocnění a stavů, u nich se předpokládá alterace / poškození / střevní mikroflory a u nichž by případná střevní dysbioza mohla výrazně zhoršovat jejich průběh