Pro správnou funkci zažívacího ústrojí, ale taky pro celkově dobrou kondici organismu je velmi důležitý poměr mezi tzv. nepatogenními baktériemi mléčného kvašení a tzv. patogenními mikroorganismy uvnitř střev. Baktérie mléčného kvašení / syn. probiotické baktérie / nevyvolávají onemocnění, jsou tedy tzv. nepatogenní, vstupují však významně v interakci s imunitním systémem tenkého i tlustého střeva / tzv. slizniční imunita – Payerovy plaky, zdravě ho stimulují, což se přenáší do celého organismu a vede pak k posilování obranyschopnosti nejen lokálně, ale i celého organismu .
PROBIOTIKA A JEJICH VÝZNAM PRO ZDRAVÍ :
Mezi tyto zdravé baktérie se řadí rody Laktobacillus, Bifidobaktérium a Streptococcus. Vylučují látky, které potlačují růst patogenů, soutěží s nimi o nutriční faktory / živiny/ o vazebná místa na povrchu střevního epitelu a tím, že zkvašují cukry za vzniku kyseliny mléčné, posunují pH uvnitř střev dolů / do kyselé zóny, což taky blokuje růst a množení patogenních mikrobů. Je-li probiotických baktérií uvnitř střev dostatek, pak hovoříme o tzv. střevní eubioze. Je však řada situací, kdy převahu získají patogenní mikroby a tento stav označujeme jako střevní dysbiozu. Nastává za těchto situací:
- léčba antibiotiky / antibiotika výrazně potlačují růst a množení probiotických baktérií u kterých se ani nemůže vyvinout odolnost na jejich působení- tzv .rezistence
- léčba kortikoidy, cytostatiky, imunosupresivy – tedy obecně léky, které potlačují funkci imunitního systému – čímž umožní převahu patogenů nad zdravými laktobacily.
- civilizační strava s nadměrným příjem masa a bílkovin živočišného původu / bílkoviny podporují růst hnilobných baktérií /
- civilizační strava s nedostatkem rozpustné vlákniny /z ovoce a zeleniny/- tento druh vlákniny podporuje růst zdravých baktérií – je pro ně potravou a taky posunuje pH ve střevě do kyselé zóny, což prospívá právě těmto baktériím
- nadměrný obsah konzervantů v civilizační stravě / konservanty ničí probiotické baktérie/
- hormonální antikoncepce u žen / stimuluje růst kvasinek na úkor probiotických baktérií/
- onemocnění zažívacího traktu / střevní záněty především /
Patentovaný přípravek firmy LR Pro 12 je symbiotikum, tedy obsahuje i zdravé baktérie / 12 kmenů i výživu pro ně. Jedna kapsle obsahuje miliardu těchto baktérií a je dvojitě zapouzdřena - tedy uvnitř makrokapsle jsou ještě mikrokapsličky, které jsou odolné vůči kyselině chlorovodíkové a minimalizují tak poškození vlivem kyselého prostředí v žaludku.
A kdy je nejúčinnější probiotika užívat ?
1/ dlouhodobé užívání probiotik může snižovat riziko rakoviny tlustého střeva
2/ dlouhodobé užívání probiotik stimuluje imunitní systém a zdravě ho trénuje, což má význam u jedinců s opakovanými infekcemi např. respiračního traktu, s oslabenou imunitou či jen preventivně
3/ užívání probiotik upravuje střevní dysbiozu, což má význam u všech těch onemocnění a stavů, u nich se předpokládá alterace / poškození / střevní mikroflory a u nichž by případná střevní dysbioza mohla výrazně zhoršovat jejich průběh